Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 13 september 2016
Papegoja i träd

Det betyder att ett område, dubbelt så stort som Alaska, har skövlats tillsammans med alla de växt– och djurarter som var beroende dess natur. Vildmarken uppgår nu till strax 23 procent av jordens totala landmassa.

– Den fortsatta förlusten av vildmarksområden är ett globalt problem där människan står för stora delar av förstörelsen. Om den här trenden fortsätter kan det sluta med att det inte finns några globalt viktiga vildmarksområden kvar inom ett sekel, säger forskarna bakom studien.

Forskarna såg att Amazonas och Centralafrika drabbats hårdast när det gäller sjunkande vildmark. Av de 3,3 kvadratkilometer vildmark som tidigare täckt stora delar av Centralamerika har nu 14 procent försvunnit, skriver Sciencealert.

– De här områdena utesluter inte människors överlevnad. Många folkgrupper är till och med beroende av några av dessa områden, framför allt ursprungsbefolkningen.

Det som är mest oroande är det faktum att vildmarken förstörs i en snabbare takt än våra skyddande områden skapas. Under samma tid som vi förlorat 3,3 miljoner kvadratkilometer, har nya naturreservat lyckats täcka en sammanlagd yta på 3,5 miljoner kvadratkilometer.

Människor som försöker skydda vildmarken, hinner alltså inte med de människor som förstör den.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 9 september 2016, senast uppdaterad 13 september 2016