Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 19 maj 2017

Professor Ben Mol, forskare bakom studien. (Bild från Robinson Research Institute, University of Adelaide)

En spolning av äggledarna med en olja från vallmofrön har en tydlig effekt på fertilitet visar en studie som publiceras i den anrika tidskriften New England Journal of Medicine.

100 år gammal metod för röntgenundersökning

Tekniken användes för första gången 1917. Spolningen gjordes för att färga äggledarna inför en röntgenundersökning men visade sig under kommande årtionden ha en effekt på infertila kvinnor.

– Över det senaste århundradet har graviditeter ökat bland infertila kvinnor efter att äggledare spolats med antingen vatten eller olja under röntgenundersökning. Tills nu har det varit oklart om typen av vätska som används under undersökningen har påverkat fertilitet, säger Ben Mol, forskare bakom studien, i ett pressmeddelande.

Därför har Ben Mol och kollegor genomfört en studie på 1119 kvinnor som undersökt effekten av oljebaserad och vattenbaserad sköljning av äggledarna på infertilitet.

”Nytt hopp för infertila par”

Resultaten visar att 40 procent av kvinnor i ”oljegruppen” och 29 procent av kvinnor i ”vattengruppen” blev gravida inom sex månader efter att spolningen utförts.

– Antal fall av lyckade graviditeter var markant högre i oljegruppen och efter bara en behandling. Detta är ett viktigt resultat för kvinnor som inte har några andra alternativ än IVF-behandling. Det skänker nytt hopp till infertila par, säger Ben Mol.

Det var tidigare trott att sköljningen fungerar genom att spola bort ”skräp” i äggledarna som bidragit till infertilitet. Men det är ännu oklart varför spolning har en positiv påverkan, speciellt för kvinnor där läkare inte kunnat hitta behandlingsbara symptom på infertilitet.

40 procent färre kvinnor behöver IVF

Fortsatt forskning ska bena ut mekanismen bakom effekten men forskare bakom studien påpekar att metoden använts i hundra år utan kända biverkningar och bör därför vara en fullt genomförbar behandling även idag. Metoden är också betydligt billigare än en omgång av IVF (provrörsbefruktning).

– Med tanke på att 40 procent av kvinnor i oljegruppen lyckades bli gravida betyder det 40 procent färre par som behöver gå igenom IVF-behandling med de stora kostnader och känslomässig investering som det innebär, avslutar Ben Mol.

Det oljebaserade medel som användes heter Lipiodol och innehåller joderad vallmoolja. Läkemedlet är avregistrerat i Sverige sedan 1962. Den vanligaste orsaken för avregistrering är låg försäljning och sker på läkemedelsföretagets initiativ.

 

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 19 maj 2017