Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 24 april 2018
Äldre man i London promenerar

En nyligen publicerad studie från Uppsala universitet har tagit hjälp av 369 män födda under 1920-talet för att ta reda på varför så många av dem fortfarande lever ett friskt och självständigt liv trots att de är över 87 år i snitt.

Studien bygger på intervjuer med dessa män samt information från ULSAM, en studie som startade 1970 där över 2000 män deltar. Definitionen av självständighet i studiens kontext innebär att man till exempel har eget boende och har förmågan att ta egna promenader.

Resultaten ger råd för de som vill leva självständigt, med god kroppsform, även över 90 års ålder, något som äldre värderar högt.

Enligt studien bör män som fyllt 70 år tänka på att:

  • Sluta röka
  • Ha sunda kostvanor
  • Regelbunden, lätt motion

Inget revolutionerande, enligt forskarna bakom studien, men än så viktigt.

Rökning

Män som aldrig rökt har dubbelt så stor chans till självständighet sent i livet visat studien. Men viktigt att komma ihåg att även över 70 år fyllda har rökstopp ett värde.

– Redan vid 70 års ålder begår många misstaget att tro att en ändrad livsstil inte längre har betydelse. Flera biter sig fast vid rökningen som ”det enda roliga de har kvar i livet”, men på den här punkten är vår studie bara en i mängden som tydligt visar hur viktigt det är att sluta röka, och framförallt att det aldrig är för sent att fimpa för gott, säger Kristin Franzon, forskare bakom studien, i ett pressmeddelande.

Kosten

Medelhavskost med stort intag av fisk, frukt, grönsaker och nötter samt mindre kött och mejeriprodukter verkar, enligt kostdagböcker från studiedeltagarna, bidra till hög livskvalitet senare i livet. Men det behöver inte nödvändigtvis vara en strikt kosthållning. En skandinaviskt inspirerad variant av medelhavskosten, med till exempel potatis, fanns beskriven bland deltagarna.

Motion

Enligt resultaten verkar fysisk aktivitet vara positivt men för att fortsatt kunna hålla igång kroppen sent i livet verkar normalt midjemått och raska promenader räcka. Till och med lite övervikt kan man tillåta, så länge det inte framförallt rör sig om bukfetma.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 24 april 2018