Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 4 oktober 2016
Kanelstänger.

Unna dig en extra nypa kanel på kanelbullens dag!

Skyddar mot ändtarmscancer

Kanelaldehyd är den komponent i kanel som ger smak och lukt till kryddan. I möss har kanelaldehyd som tillsatts i kosten visat sig skydda mot ändtarmscancer. Det verkar som att ämnet kan förbättra tarmcellers egen förmåga att skydda sig mot cancerframkallande ämnen.

Skyddar mot Pakinson

Kanel när det bryts ned i levern bildar ämnen som genom blodet kan ta sig till hjärnan. I studier på möss har dessa ämnen visat sig skydda hjärnceller mot Parkinson. Dessutom normaliseras nivåer av signalämnen i hjärnan och förbättrar rörelsefunktion i mössen. Liknande resultat har även visats för nervsjukdomen MS.

Bromsar Alzheimer

Ett extrakt från kanel när det tillsätts i dricksvatten har saktat ned framfarten av Alzheimer sjukdom i möss. Extraktet verkar bromsa ansamlingen av Alzheimer-typiska plack i hjärnan. Det verkar även möjligt att bryta ned redan formade plack, som behandling av sjukdomen.

Lugnar magen

I studier på grisar har kanel som tillskott i kosten visat sig minska mängden koldioxid som produceras i magsäcken under matsmältning. Detta leder till att magen kyls ned, med upp till två grader Celsius och förbättrar grisarnas allmänna hälsa.

 

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 4 oktober 2016