Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 11 januari 2017
Forskare upptäcker flera punkter som beskriver hur näringsrikt och bra bröstmjölk faktiskt är.

Många vet redan att bröstmjölk produceras i körtelvävnaden under graviditetens sista dagar och de första dagarna efter förlossningen. Men i en ny studie från Schweiz, upptäcker forskare ny och häpnadsväckande information om den mänskliga mjölken.

  1. Mjölken är full av socker

    Bröstmjölk är ganska söt och har cirka 200 olika sockermolekyler som tjänar ett brett spektrum av syften. När det första barnet av syskonskaran föds ger bröstmjölkssockret näring till den växande bakteriepopulationen i kroppen. En komplex typ av socker, som är tänkt att främja tillväxten av goda tarmbakterier.

  2. Den påminner inte alls om mjölk från djur

    Bröstmjölk är inte riktigt jämförbart med mjölk som produceras av andra däggdjur. Medan bröstmjölk har cirka 200 sockermolekyler, har komjölk endast 50.

    – Människor kan ha den mest komplexa bröstmjölken bland alla däggdjur, konstaterar Thierry Hennet, forskare vid University of Zürich som var med och skrev studien.

    Forskning visar även att proteiner endast står för cirka 10 procent av kalorierna i modersmjölk, jämfört med hälften av kalorierna i komjölk, och komjölk har ungefär fyra gånger så mycket mer kalcium än vad mänsklig bröstmjölk har.

  3. Kvinnor är imponerande mjölkproducenter

    Den mängd energi som amning kräver från en kvinna är nästan densamma som hjärnans dagliga kaloriefterfrågan. Men mänskliga mödrar är anmärkningsvärt duktiga på det.

  4. Mjölkproduktionen styrs av samma hormon som styr orgasmer

    Hormonet oxytocin gör att musklerna i mjölkgångarna drar ihop sig och sedan producerar mjölk. Det är samma hormon som släpps under en utlösning: Det spelar också en roll i sexuell reproduktion och styr muskelrörelserna vid orgasm.

    Vissa kvinnor rapporterar även att den hormonella berg-och-dalbanan som uppstår vid amning kan få dem att känna sig sömniga, medan andra kan uppleva illamående eller svaghet.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 11 januari 2017