Evah Åberg, Skribent
Senast uppdaterad 11 januari 2019

Sluta leta fel

Evah Åberg, 27 år, driver en blogg med inriktning på psykisk hälsa och ohälsa, ideal och normer samt feminism.

Har man fastnat i en spiral av onda tankar så är det lätt att hjärnan automatiskt börjar leta fel. Du kanske känner att du inte vågar vara glad för att det ändå kommer gå åt skogen, men varför skulle det göra det? Och om det skulle göra det, vad är det värsta som kan hända? Börja leta efter saker som kan gå rätt istället! För mig har det hjälpt att skriva post it lappar som påminner mig om att sluta leta fel.

Känn tacksamhet

Du har massor av saker att vara tacksam för. Kanske kan det vara att du har tak över huvudet, mat på bordet, fina vänner eller en hobby som du älskar. När du börjar känna tacksamhet för det du har så kan du också få ett positivare tankesätt. Allt har ju inte gått åt skogen eftersom du faktiskt har dessa bra saker i ditt liv, eller hur? Glöm inte bort att också visa tacksamhet till både dig själv och din omgivning.

Jobba på din självkänsla

En bra självkänsla är ofta grunden till att må bra i sig själv och i sin omgivning. Med en bra självkänsla är det ofta lättare att lära sig att tänka positivt och lära sig att hantera de motgångar man möter. Du kan läsa böcker om självkänsla, det finns uppgifter du kan hämta via internet och det finns olika podcast om självkänsla om du inte vill söka hjälp hos en professionell person gällande detta.

Lär dig att le åt bagateller

Självklart har du rätt att bli arg och ledsen ibland, men om du lär dig att skilja på bagateller och det som verkligen är värt att lägga tid och energi på så kommer du känna dig gladare och mer positiv. Att bussen är 5 minuter sen är förmodligen inte jordens undergång, trots att det är tråkigt, men då kanske du hann lyssna klart på kapitlet i den där ljudboken du höll på med.

Dröm positiva drömmar

Se framför dig hur du faktiskt har det där du drömmer om, hur du håller lyckan i din hand och att den bara är din. Se och känn hur bra du mår, hur lycklig du är och hur bra livet är. Dagdröm ofta och visualisera en positiv framtid.

Tillåt dig själv att må dåligt

Att ha dåliga dagar är mänskligt. Ingen människa är positiv varje dag så ibland är det faktiskt helt okej att tänka negativa tankar. Alla dina känslor och tankar är okej. Alla människor möter på motgångar ibland och att må bra handlar inte om att livet är perfekt. Det handlar bara om att det negativa inte ska få ta så stor plats i ens liv att det påverkar en negativt.

Slutligen, ingen väljer att må dåligt eller att bli sjuk. Däremot kan man försöka göra livet så bra som möjligt med de förutsättningar man har.

Evah Åberg, 27 år, driver en blogg med inriktning på psykisk hälsa och ohälsa, ideal och normer samt feminism. Du kan läsa mer av henne på bloggen.

Evah Åberg
Skribent
Publicerad 2 november 2018, senast uppdaterad 11 januari 2019