Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 10 januari 2017
Bild på ett rep som hänger över en bräda, uppställd för hängning. En vanlig suicidmetod bland män.

Även om mycket redan görs behöver insatserna intensifieras om antalet självmord ska börja minska igen. Kvinnor är överrepresenterade i självmordsförsök medan män är överrepresenterade i att fullborda suicid.

Den vanligaste suicidmetoden i Sverige bland kvinnor är förgiftning medan män väljer att använda sig av hängning. Sannolikheten att fullborda ett självmord med hängning är betydligt större än vid tablettförgiftning.

– Män använder sig i högre grad av våldsammare metoder, till exempel hängning eller med hjälp av skjutvapen, säger Jenny Telander, utredare på Folkhälsomyndigheten till Dagens Hälsa.

Jenny Telander Foto: Linkedin

Varför väljer män våldsammare metoder?

– Varför är män överrepresenterade i våld överlag? Det finns en skillnad mellan män och kvinnor. På något vis hänger det ihop med val av metod, säger hon och fortsätter:

– Kvinnor är dessutom mer benägna att söka vård än män, vilket också kan vara en anledning till varför männen går så långt med sina suicidförsök.

Enligt Jenny Telander har privmärvården en viktig uppgift i arbetet att få ner suicidsiffrorna i landet då de tidigt kan upptäcka symtom på psykisk ohälsa hos patienter – framförallt män som vanligtvis söker läkare vid fysiska problem.

– Jag vet inte hur landstingsnivå gör för att nå konkret männen, men i det här fallet handlar det om att jobba med många insatser och framförallt minska tabun kring självmord och självmordstankar.

Statistik som visar utvecklingen av suicid i Sverige 1990-2015

Utveckling av suicid 1990-2015 Foto: Folkhälsomyndigheten

I Folkhälsomyndighetens rapport som publicerades idag ger de en lägesbeskrivning av det suicida arbetet på nationell nivå under 2016. Bland annat lyfts deras arbete med nationell samordning och flera av svenska myndigheter och organisationers insatser för att minska suicid.

– Vi lyfter även att bredden behövs. Det är en fråga för Trafikverket och många andra olika samhällssektorer, inte bara kriminalvården eller sjukhusen, säger Jenny Telander till Dagens Hälsa.

Läs mer från Folkhälsomyndighetens rapport här.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 10 januari 2017