Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 1 juli 2016

Havs- och vattenmyndigheten tillsammans med Folkhälsomyndigheten publicerade i förra veckan en rapport som beskriver klassificeringen av badplatserna inför årets badsäsong.

I Sverige finns det cirka 2 700 badplatser registrerade hos kommunerna, men det är endast 445 av dessa som är EU-bad. EU-baden har funnits sedan 2012 och är till för att informera allmänheten om badvattnets kvalitet. För att räknas som ett EU-bad måste badplatsen ha cirka 200 badande per dag.Skärmavbild 2016-05-23 kl. 15.33.51

Vattnet innehåller höga halter avföring

Om en av dessa badplatser får klassificeringen ”dåligt” innebär det att vattnet innehålla höga halter av – en alternativt två – olika tarmbakterier, Esherichia coli och Intestinala enterokocker.

Bakterierna visar på att vattnet kan ha blivit påverkat av en förorening som innehåller avföring. Om det skett kan det även finnas andra typer av bakterier, virus eller parasiter som badgästerna kan bli sjuka av.

Här är badplatserna som får betyget ”dåligt”

  1. Nickstabadet i Nynäshamn
  2. Hälleviks strand i Sölvesborg
  3. Hamnhusen T-bryggan i Lomma
  4. Sibbarp, Barnviken i Malmö
  5. Hittarp, Fria bad i Helsingborg
  6. Karlslund i Bollnäs
  7. Björkäng i Varberg
  8. Sörvik i Kungsbacka
Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 23 maj 2016, senast uppdaterad 1 juli 2016