Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 1 juli 2016

Förutom de vanligaste hudcancerformerna som Malignt melanom finns det ett stort antal ovanligare former av hudcancer som inte är lika välstuderade. En av dem är Merkelcellskarcinom som under de senaste 20 åren ökat lavinartat.

– Studien är väldigt anmärkningsvärd då siffrorna är så höga samt att det är en hudcancerform som många dör av. Mer än hälften av alla Merkelcellskarcinom var belägna i huvud- och halsregionen, säger Oscar Zaar till Dagens Hälsa och fortsätter:

– Bara för att Merkelcellskarcinom är solrelaterad så innebär inte det att det bara är solen vid stranden som påverkar utan även i trädgården eller på golfbanan.

Förutom äldre så har även människor med sänkt immunförsvar lättare att drabbas av hudcancerformen.

Vi rekommenderar att vara ute i solen max en halvtimme om dagen …

Tidigare i år skrev SvD en artikel om att solskyddskräm ökar risken för hudcancer. En studie som enbart undersökte hudcancerformen Malignt melanom och inte de andra formerna som exempelvis Merkelcellskarcinom.

– Bara för att man smörjer in sig så kan man inte gå runt i 10 timmar på stranden. Om man tittar på hårddata så är solskydd bra men det gäller även att man använder hjärnan. Vi rekommenderar att vara ute i solen max en halvtimme om dagen för att få sin d-vitamindos. Eftermiddagskaffet eller lunchen ute i solen räcker för att få tillräckligt i ansiktet och på händerna.

Nu vill Oscar Zaar öka kännedomen om den ovanliga hudcancerformen bland privatpersoner och läkare.

– Om man inte tänker på den så tar man inte de prover som krävs och då kan det vara försent. 

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 23 maj 2016, senast uppdaterad 1 juli 2016