Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 17 augusti 2016

Om ett värkarbete stått still i tre timmar hos en förstföderska samlas hela förlossningsteamet för en avstämning med kvinnan. En så kallad time-out, som tidigare inte inkluderat föderskan. Under samlingen diskuterar de tillsammans, hur det gått, hur mamman och barnet mår samt vilka möjliga scenarier som finns att vänta, det skriver Vårdfokus i en artikel.

kejsarsnitt-01

Genom att involvera kvinnan i en time-out, efterfrågades av förlossningsrädda kvinnor som hade erfarenhet av långdragna förlossningar där de upplevt att de inte varit delaktiga i det som skett, enligt Liselotte Bergqvist, barnmorska och verksamhetsutvecklare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.
– Att inte ha kontroll över situationen ökar rädslan hos kvinnorna, säger hon till Vårdfokus och fortsätter:

Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Sahlgrenska universitetssjukhuset.

– Under mötet tas beslut om hur de tillsammans ska fortsätta, till exempel att de ska stämma av om ytterligare en timme. Det kan ge kvinnan extra energi att orka kämpa på en stund till. Samtidigt får barnmorskan en struktur att förhålla sig till.

Förutom att minska antalet akuta kejsarsnitt består Sahlgrenskas utvecklingsarbete av fem andra delmoment:

  • Minska antalet större blödningar
  • Minska antalet stora bristningar
  • Öka nöjdheten på BB
  • Öka närvaro och stöd under förlossningen
  • Minska förlossningsrädsla

– Jag tror att receptet för framgång är att det finns några personer som är ansvariga för varsin del och hela tiden leder arbetet framåt. Vill man

gravid

utveckla vården gäller det att inte tappa fokus. Det här är frågor som ligger väldigt nära den dagliga verksamheten, vilket skapar stort engagemang hos personalen, säger Liselotte Bergqvist.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 17 augusti 2016