Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 12 september 2016
Champagneglas på bricka

Det är helg och människors sug för avslappning eller fest vibrerar i pulsådrorna. Efter en stressad vecka anser många svenskar att ett bra sätt att fira – oavsett om det är framför tv:n eller på en nattklubb – är i kombination med några glas av det goda.

Däremot är det inte lika lätt för vissa att hålla koll på konsumtionen av alkohol, vilket kan leda till missbruk. Det är sedan gammalt.

Men i en ny svensk studie såg forskare att nära 90 procent av de testpatienter som var eniga med vårdgivaren om att inte dricka alls var fortfarande nyktra när en uppföljning gjordes, 2,5 år efter att de börjat deras behandling.

alkohol-01

Om någon hade serverat alkohol på ett föreningsmöte på 80-talet hade ingen trott sina ögon. Idag är bilden en annan.

Medan enbart 50 procent av de som försökte kontrollera alkoholkonsumtionen hade lyckats. Sammanlagt var de 201 vuxna testpatienter.

– Det är lätt att tro att en gemensam målsättning för patient och vårdgivare är det centrala för att få ett bra behandlingsresultat, men det är inte så enkelt. Vår studie visar att oavsett om man är överens om mål och metod så är det i längden svårare att hålla kvar vid ett kontrollerat drickande än att avstå helt, säger docent Kristina Berglund.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 12 september 2016