Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 1 september 2016

”The producers”, ”Young Frankenstein” och ”Willy Wonka och chokladfabriken”. Efter att ha visat sina teatraliska talanger i många storartade filmer valde Gene Wilder att kliva bort från filmduken. Hans sista film visades för 25 år sedan och ända sen dess har han försvunnit från offentligheten.willy_wonka___gene_wilder_by_94cape69-d7b1h0c

Han kunde helt enkelt inte stå ut med tanken att det skulle finnas ett mindre leende i världen

I måndags gick hans familj ut till pressen och meddelade att han hade fått Alzheimers sjukdom för tre år sedan. Sjukdomen som tog hans liv söndagen den 28 augusti 2016.

De underströk att sjukdomen ”aldrig stal hans förmåga att känna igen dem som var närmast honom, inte heller tog sjukdomen kommando över hans kärna personlighet. Den tog mycket, men inte det.”

Därefter förklarade ävenGene_Wilder_1970 familjen varför de inte valt att offentliggöra Wilders diagnos innan. Det var helt och hållet hans val, och anledningen till hans beslut grundade sig i att han inte ville svika alla de små barn som skulle le eller ropa till honom på gatan ”där går Willy Wonka”.

– Han kunde helt enkelt inte stå ut med tanken att det skulle finnas ett mindre leende i världen, säger familjen till pressen.

Gene Wilder hade tur, enligt hans läkare, då de lyckades hitta sjukdomen i tid. På så vis kunde han diskutera sin framtid med sin familj samt komma överens om alla beslut de var tvungna att ta tillsammans.

giphy (14)

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 30 augusti 2016, senast uppdaterad 1 september 2016