Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 12 maj 2016

frukost-bred-smal

En ordentlig frukost har kopplats till lägre BMI och lägre risk för hjärt- och kärlsjukdomar medan de som struntar i frukosten varnas för diabetes. Tyvärr ligger det inte mycket forskning bakom dessa påståenden.

En typisk studie som skulle kunna utnyttjas för att prisa en ordentlig frukost är en tvärsnittsstudie från Iran där forskare jämfört måltidsvanor och lycka bland läkarstudenter. Av de 541 läkarstudenter som deltog i studien var det de som åt frukost varje dag som satte högst betyg på sitt eget välbefinnande och hur lyckliga de var.

Det som inte besvaras i en sådan studie är dock om det är kosten som gör att vi blir lyckligare eller om vi gör bättre kostval när vi är lyckliga.

För att verkligen svara på om frukost påverkar din hälsa behövs istället en randomiserad kontrollstudie. Särskilt många sådana har inte gjorts och de som finns ger inte mycket för frukost-älskare att jubla över.

  1. Frukost hjälper dig inte gå ner i vikt: Ungefär 300 överviktiga personer som ville gå ner i vikt deltog i studien. De blev slumpmässigt ombedda att äta frukost varje dag, skippa frukosten helt eller leva livet som vanligt då man kanske ibland missar en frukost. Varken att äta frukost varje dag eller skippa helt hade någon effekt på hur mycket deltagarna gick ner i vikt.
  2. En ordentlig frukost gör inte att du äter mindre under dagen: I en studie delades deltagare i 21-60 års åldern in i två grupper som antingen åt frukost varje dag före klockan 11 eller åt ingenting förrän klockan 12 på dagen. Studien visade att det var frukost-ätarna som fick i sig flest kalorier. De som struntade i frukost åt inte fler eller större måltider och mellanmål under dagen. Däremot visade det sig att de som åt frukost gjorde av med aningen mer kalorier tack vare lite lätt fysisk aktivitet på morgonen.

Kellogs annons från 1900-taletEgentligen startade nog myten att frukost är dagens viktigaste måltid i början av 1900-talet när läkaren John Harvey Kellog började råda sina patienter att äta en ordentlig frukost. Samtidigt som han uppfann frukostflingorna under namnet Kellogs. Man kan säga att han hade en ekonomiskt incitament. Därefter har det helt enkelt fastnat i vår kultur att frukost-ätare är hälsosamma och lyckliga.

Så nu kan du visa den här artikeln för din mamma när hon tjatar på dig att du ska äta frukost.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 12 april 2016, senast uppdaterad 12 maj 2016