Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 6 september 2016

Hui Liu, docent i sociologi, analyserade mätdata från 2204 personer mellan åldrarna 57 till 85 år 2005-06 samt ytterligare en runda av data fem år senare. De mätte risk för högt blodtryck, snabb hjärtfrekvens, förhöjt C-reaktivt protein och allmänna kardiovaskulära symptom som hjärtinfarkt, hjärtsvikt och stroke.

man

Män

Resultatet visade att äldre män som haft sex en gång i veckan eller mer samt ansåg att sexet var väldigt njutbart, var mycket mer benägna att uppleva kardiovaskulära händelser fem år senare, än män som var sexuellt inaktiva. Denna risk kunde inte hittas bland äldre kvinnor, skriver Eurekalert.

– Eftersom äldre män har större svårigheter att uppnå orgasm på grund av medicinska eller känslomässiga skäl än vad de gör när de är yngre, ka de anstränga sig till en högre grad av utmattning och skapa mer stress på deras kardiovaskulära system för att uppnå klimax, säger Hui Liu.

woman

Kvinnor

För kvinnor var det en annan historia. Kvinnliga deltagare som ansåg sex som någonting behagligt och tillfredställande hade lägre risk för högt blodtryck fem år senare än kvinnliga deltagare som inte kände så.

Tidigare studier tyder på att en stark, djup och nära relation är en viktig källa till socialt och emotionellt stöd, vilket kan minska stress och främja psykiskt välbefinnande och – i sin tur – kardiovaskulär hälsa.

– Det kan vara mer relevant för kvinnor än för män eftersom män i alla relationer, oavsett kvalitet, är mer benägna att få stöd från sin partner än kvinnor. Däremot kan endast kvinnor i en bra relation, förvärva sådana förmåner från sin partner, säger Hui Liu.

Dessutom kan det kvinnliga könshormonet som frigörs vid orgasm också främja kvinnors hälsa, säger hon .

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 6 september 2016