Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 9 januari 2017
Vaccin mot influensa.

Efter att influensasäsongen dragit igång igen verkar det som att årets influensavaccin fungerat ovanligt dåligt, det visar första siffror från Smittskydd Stockholm.

– Det har varit väldigt tungt på sjukhusen under storhelgerna. Många har varit lediga samtidigt som vi haft många sjuka, säger Åke Örtqvist, smittsskyddläkare i Stockholms läns landsting till TT.

Bland de som är 65 år eller äldre och som sökt sjukvård på grund av infuelsasymtom är skyddseffekten enbart 28 procent och bland de som har underliggande sjukdomar är den abra 24 procent, oavsett ålder.

Det innebär att risken att drabbas av influensan som kräver sjukvård är 28 respektive 24 procent lägre än om du är vaccinerad, jämfört med om du är ovaccinerad.

– Det säger alltså inget om hur skyddseffekten är totalt sett. Å andra sidan är det bland dem som söker sjukvård och som riskerar att bli svårt sjuka som skyddseffekten behöver vara så bra som möjligt, säger Åke Örtqvist.

Då skyddseffekten är dålig uppmanar Smittskydd Stockholm läkare att vara generösa med influensaläkemedlet Tamiflu.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 9 januari 2017