Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 1 oktober 2018

Årets Nobelpris i fysiologi eller medicin tilldelas Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash och Michael W. Young.

Vinnarna är…

Priset tilldelas Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash och Michael W. Young med motivering ”för deras upptäckter av molekylära mekanismer som styr cirkadisk rytm”. Alla tre prisvinnare är Amerikaner.

Läs mer om upptäckten som ledde till årets Nobelpris här. 

Vad är cirkadisk rytm?

”Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash och Michael W. Young lyckades lyfta på locket till cellernas inre klocka och kunde visa hur den fungerade. Deras upptäckter förklarar hur växter, djur och människor optimerar sin fysiologi så att den är väl förberedd inför dygnets olika faser.” Så lyder beskrivningen av de upptäcker som lett till årets Nobelpris i fysiologi eller medicin, enligt pressmeddelandet.

Levande organismer har en biologisk klocka som kan förutsäga och anpassa deras biologi till vår planets rotation och dygnets regelbundna växlingar. Den interna klockan är en fundamental mekanism styr viktiga funktioner som sömn, hormonnivåer, kroppstemperatur och metabolism.

Bland annat har årets Nobelprisvinnare studerat gener och proteiner som driver urverket i våra celler.

Förra året vann Yoshinori Ohsumi från Japan för ”hans upptäckter av mekanismer för autofagi”. Läs mer här.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 2 oktober 2017, senast uppdaterad 1 oktober 2018