Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 20 december 2016
Ostron som ska innehålla höga mängder zink, vilket är bra för att förhindra en förkylning.

Ostron innehåller rikliga mängder zink, vilket ska vara bra mot förkylning, enligt The Guardian.

I en översikt av studier på människor som nyligen åkt på en förkylning såg forskare att de som börjat ta zink jämfört med de som enbart tog placebo, hade kortare förkylning och mindre allvarliga symtom.

Zink är ett spårämne som celler i vårt immunsystem förlitar sig på. Om man inte får i sig tillräckligt med zink (Harvard Medical Schools forskare rekommenderar 15–25 mg zink per dag) kan det påverka våra T-celler och andra immunceller.

Däremot är det viktigt att inte stoppa i sig för höga mängder zink då tillägget kan påverka immunsystemets funktion och istället få motsatt effekt, skriver The Guardian.

Varför C-vitamin blev känt som botemedel mot förkylning började med ett förslag från kemisten Linus Pauling och har sedan 1970-talet toppat ”förkylningshyllorna” på apotek världen över. Detta fastän studie efter studie visat att C-vitamin i princip inte hjälper någonting vad gäller förhindrandet av en förkylning.

Dessutom kan större doser som 2000 milligram eller mer höja risken för smärtsam njursten.

Så istället för att dricka bubbliga läskedrycker laddade med C-vitamin, är det istället bättre att hålla sig till de näringsämnen som finns i mat. Jordgubbar och många andra frukter och grönsaker är en bra början.

Vid för litet intag av zink, öka dosen av:

  • Kikärtor
  • Bönor
  • Svamp
  • Krabba
  • Kyckling
  • Ostron
  • Vetegroddar
  • Nötter
  • Spannmål
  • Mjölkprodukter
  • Vetekli
  • Frön
  • Parmesan
Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 20 december 2016