Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 4 november 2016

Övning ger färdighet - på mikroskopisk nivå i musklerna.

Anledningen till att vi kan klara av längre träningspass eller sporter som längdskidor eller löpning är tack vare mitokondrier, ett organ inuti varje enskild cell som ansvarar för att producera energi.

Nu visar en dansk-svensk studie att regelbunden uthållighetsträning på atletnivå förändrar mitokondrierna så de kan bilda generera upp till 25 procent mer energi än mitokondrier hos icke-atleter.

I studien har muskelbiopsier från 15 atleter och 29 icke-atleter analyserats i detalj under mikroskop för att se förändringar inuti varje enskild muskelcell.

Förr har det varit känt att ju fler mitokondrier i varje muskelcell desto längre kan vi utöva en fysisk aktivitet. Med regelbunden uthållighetsträning bildas fler mitokondrier i cellerna. Atleter har upp till dubbelt så många mitokondrier än icke-atleter. Nu visar det sig att dessa mitokondrier även är bättre och det ger atleter en massiv fördel vid sporter som maratonlopp eller längdskidåkning men även fotboll.

Koppling till sjukdomar

– Det finns en rad olika sjukdomar som negativt påverkar mitokondrierna och resulterar i försämrad muskelfunktion och metaboliska problem. Denna nya kunskap kan bidra till att ta fram nya behandlingar för denna grupp patienter, säger Joachim Nielsen, en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

 

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 4 november 2016