Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 5 maj 2017

I en artikel i tidskriften Social and Personality Psychology Compass skriver psykologiprofessor Kate Sweeny att det finns en brist på förståelse när man får människor att må dåligt för att de oroar sig, eller säger till dem att inte oroa sig.

En nypublicerad studie visar nämligen att en sund mängd oro motiverar människor till ett hälsosamt beteende. Det kan vara allt från att sätta på sig säkerhetsbältet till att använda solskydd eller gå på läkarundersökningar.

Studien refererar till exempel till kvinnor med måttlig oro som – till skillnad från de som oroar sig för mycket eller för lite – i större utsträckning gick och screenade sig för cancer.

– Det verkar som att både för mycket och för lite oro kan påverka motivationen. Men rätt mängd oro kan motivera människor, utan att göra dem paralyserade, säger hon till Time Magazine.

För mycket oro kan bli skadligt. Men enligt Kate Sweeny oroar sig människor alldeles för lite, till exempel för osunda vanor. Därför är det bättre att oroa sig lagom än att inte oroa sig alls.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 5 maj 2017