Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 15 augusti 2017

Fenomenet att sträckkolla tv-serier har blivit allt mer populärt de senaste åren framförallt tack vare streaming-tjänster som Netflix där nästa avsnitt av en serie automatiskt spelas upp efter varandra.

Nu visar forskare i Belgien att fenomenet inte bara har blivit extremt populärt bland unga vuxna men att det även kan orsaka sömnbesvär.

I studien ingick 423 unga män och kvinnor i 18 till 25 års ålder som svarade på enkätundersökningar online om sitt tv-tittande.

4 av 5 unga är ”binge-watchers”

Resultaten visar att mer än 80 procent av unga vuxna sträckkollar på tv-serier, ”binge-watching” som det heter på engelska, och att 20 procent av dem gör det flera gånger i veckan.

Sträck-tittande klassades som att se flera avsnitt av samma tv-serie i rad, på en skärm (TV, dator, laptop eller läsplatta). Enligt studien sträckkollar unga vuxna i genomsnitt tre timmar och åtta minuter per session och ser tre till fyra avsnitt under den tiden.

Dessutom visar studien att de som fastnar framför skärmen har 98 procent högre risk för dålig sömnkvalité. De som sträckkollar mest rapporterar också sämst sömnkvalité och starkare känslor av vakenhet när de försöker somna.

– TV-serier som lämpar sig för att sträckkolla på har ofta en komplex berättarstruktur som helt absorberar tittaren. Detta intensiva engagemang med TV-innehåll kan kräva en längre period för att ”varva ner” innan man går och lägger sig, vilket påverkar sömnen i sin helhet, säger Jan Van den Bulck, en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Avslappningsövningar och mindfulnessövningar kan vara exempel på metoder för att varva ner och slappna av efter att ha engagerat sig i tv-serier, för att förbättra sömnkvalité.

Eftersom ”binge-watching” ofta är oavsiktligt, har det även föreslagits att streamingtjänster som Netflix ska erbjuda tittare möjligheten att i förväg ställa in hur länge de vill titta under en session innan de sätter igång det första avsnittet.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 15 augusti 2017