Johanna Holmgren
Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 30 juni 2016

Det är sen tidigare känt att människans tarmar hyllats som en nyckelspelare när det kommer till såväl fysisk och psykisk hälsa.

Forskare från Baylor College of Medicine i Texas har nu upptäck att det går att avhjälpa autism hos möss genom att använda sig av en enda sorts tarmbakterie.

Upptäckten avslöjades när de lät musungar med autismliknande symptom få leva i samma bur tillsammans med friska möss.autism-moss-pojke-tarmbakterier

Som en del av musungarnas naturliga beteende började de äta avföringen från de friska mössen. Inte långt därefter kunde forskarna se ungarnas symtom försvinna.

Forskarna började nu tro att mössens tarmbakterier har och göra med deras sociala beteende. Vilket var en korrekt iakttagelse.

Mössen saknade ett flertal tarmbakterier

I synnerhet var det en viss tarmbakterie kallad Lactobacillus reuteri som var oerhört underrepresenterad. När forskarna testade att tillföra bakterien till mössens dricksvatten kunde de se symptomen försvinna.

– Vi vet ännu inte om det skulle vara effektivt hos människor. Men det är enormt spännande om det går att påverka hjärnan via tarmen på det här sättet, säger forskningsledaren Mauro Costa-Mattioli till ScienceDaily.

mus-autism

Johanna Holmgren
Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 30 juni 2016