Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 23 januari 2017
Närbild på dildos i olika former och storlekar.

Foto: Wikicommons.

– Vi är lite överraskade av resultatet. Vi trodde nog att vi skulle hitta mer. Det här visar att det finns material utan farliga ämnen som också andra branscher skulle kunna använda sig av, säger Frida Ramström, inspektör vid Kemikalieinspektionen till TT.

I granskningen inhandlades 44 sexattribut varav alla tillhörde lågprissortimentet. En av sexleksakerna, som var en dildo i mjuk PVC-plast, innehöll miljöfarliga kloparaffiner som misstänks orsaka cancer.

Andra branscher skulle kunna använda sig av de här ämnena också och ställa krav på tillverkarna.

Företaget som säljer denna dildo har efter granskningen stoppat försäljningen av produkten.

Vid Kemikalieinspektionens kontroll av andra elektriska lågprisprodukter fann de otillåtna ämnen i 38 procent av varorna. Men i de elektriska sexleksakerna hittades inga förbjudna ämnen alls.

– Vi trodde att vi skulle hitta en massa fel bland sexleksakerna också. Men de företagen verkar ha bra koll. Andra branscher skulle kunna använda sig av de här ämnena också och ställa krav på tillverkarna, säger Frida Ramström.

Förbjudna kemikalier i var sjunde leksak

I Kemikalieinspektionens granskning i april 2016 hade de upptäckt förbjudna kemikalier i mer än var sjunde leksak där flera mjuka plastleksaker innehöll hälsofarliga flalater och ett miljöfarligt ämne som misstänks orsaka cancer.

Andelen testade leksaker som innehåller bly och flalater och däremot minskat jämfört med i tidigare tillsynsprojekt som genomförts 2012 och 2013.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 23 januari 2017