Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 1 juni 2016
aspirin-hemma

Att återanvända ett läkemedel som aspirin för andra sjukdomar är en riktig jackpot för läkemedelsföretag.

En ny studie visar att den aktiva ingrediensen i aspirin, acetylsalicylsyra, bromsar framfarten av blodcancer och krymper tumörer i möss.

Den aktiva ingrediensen kan hämma proteiner i kroppen som driver inflammation och skadar våra celler. Det är en av de största faktorerna som bidrar till att cancer uppstår.

Användes av Hippocrates

salix-alba

Salix alba är ett träd i släktet vide eller pilträd.

Aspirin är en av världens äldsta läkemedel. Acetylsalicylsyra kan framställas från trädbark av släktet pil och har använts i över 2400 år. Till exempel Hippocrates rekommenderade läkemedlet för att bota huvudvärk.

På senare år har aspirin undersökts i samband med cancer. I en undersökning bland personer som tog en aspirin om dagen i fyra år sjönk risken att dö av cancer med 20%, främst av ändtarmscancer. Flera studier har visat ett samband mellan aspirin och lägre risk för cancer men regelbundet användande av aspirin kan orsaka blödningar i magen och därför är det ännu inte rekommenderat att ta aspirin endast för att minska cancerrisk.

Ännu fler användningsområden

Typ 2 Diabetes

Samma forskargrupp som står bakom det senaste fyndet i möss med blodcancer har tidigare visat att acetylsalicylsyra förhindrar bildandet av proteinklumpar i hjärnan som orsakar demenssjukdomar. De menar att det i framtiden även skulle kunna användas mot inflammatoriska sjukdomar som typ 2 diabetes.

Att återanvända ett läkemedel som aspirin för andra sjukdomar är en riktig jackpot för läkemedelsföretag.

Att återanvända ett läkemedel som aspirin för andra sjukdomar är en riktig jackpot för läkemedelsföretag då de redan är godkända och säkra att använda. Att framkalla ett helt nytt medicin kan ta nära 20 år och kosta enorma summor.

Hjärtattack

För personer med risk för hjärtattack är det smart att ha en lågdostablett med sig i fickan. Aspirin har nämligen en blodtunnande effekt och kan lösa upp mindre blodproppar. Om du känner av en påbörjande hjärtattack ring 112 och tugga på aspirintabletten eller lägg den under tungan i väntan på hjälp.

Acne

Krossa en aspirintablett och blanda med några droppar vatten till en smet. Smörj på finnar och låt verka i några minuter. Det dämpar rodnad och svullnad och kan även fungera på insektsbett.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 1 juni 2016