Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 24 februari 2017

I de tio olika artiklarna fanns olika metoder studerade där två innefattade akupunkturer, fem om kinesisk medicin, en om ayurvedisk örtmedicin och två som studerade en form av hudlotion.

– Det finns en rad behandlingar för för tidig utlösning. Däribland läkemedelsbehandling, rådgivning och olika tekniker, säger huvudförfattaren Katy Cooper till Reuters Health.

– Men eftersom många män ogärna vill besöka sin läkare för detta problem, eller stå på långvarig läkemedelsbehandling, är det viktigt att utvärdera vad det finns för evidens för alternativa behandlingsmetoder.

Resultatet visade att akupunktur och ayurvedisk örtmedicin var mer effektiv än placebo i två olika studier.

Hudlotion visade bättre effekt än placebo i båda studierna där lotion testades. I tre andra studier visade det sig att kinesisk örtmedicin med SSRI-preparat vart bättre än terapierna var för sig.

Biverkningarna var dessutom av mildare karaktär men yrsel, sänkt libido och mag-tarmproblem rapporterades in.

Förekomsten av problem med för tidig utlösning är svårt att mäta, dels på grund av olika definitioner av problemet och dels på grund av att få män rapporterar om det.

Enligt International Society for Sexual Medicine definieras det som utlösning inom en minut efter påbörjat vaginalt sex, vid varje samlagstillfälle.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 6 februari 2017, senast uppdaterad 24 februari 2017