Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 31 mars 2017

I Brasilien råder just nu en omfattande köttskandal vilket lett till att bland annat fyra köttanläggningar har förbjudits exportera livsmedel till EU. Innan handelsförbudet infördes har dock ett stort parti kött sålts vidare i Sverige.

Misstankarna om rött kött från Brasilien gäller framförallt försäljning av ruttet kött och användande av olika farliga kemikalier för att dölja köttets tillstånd rapporterar BBC.

Spårningsarbete pågår

Livsmedelsverket och flera kommuner jobbar nu med att spåra och stoppa nötköttet som importerats. Enligt TT har hela 12 ton oxfilé från en av de misstänka anläggningarna i Brasilien sålts i Sverige. Köttet har nått till både grossister och restauranger.

– Vi tar reda på var köttet hamnat. Det gör vi genom att företagen spårar det under överinseende av livsmedelskontrollen. Företag som handlar med mat ansvarar för att den är bra och säker att äta säger Louise Nyholm, statsinspektör vid Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Håll utkik efter denna märkning

För nötkött finns speciella regler med krav på märkning med ursprung. Om du ser märkningen ”Ursprung Sverige” kan du känna dig trygg i att djuret är fött, uppfött och slaktat i Sverige. Importerat kött som mals till köttfärs i Sverige får inte heta ”svensk köttfärs” eller vara märkt med svensk flagga.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 31 mars 2017