Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 12 juli 2016

Nu har forskare på Illinois universitet hittat gener som styr ackumuleringen av fenolföreningar i broccoli. Fenolföreningar, däribland vissa flavonoider, är förknippade med en lägre risk för hjärt– och kärlsjukdomar, diabetes typ två, astma och flera typer av cancer.

– Fenolföreningar har bra antioxidantaktivitet och det finns allt fler bevis för att denna antioxidantaktivitet påverkar biokemiska vägar som är anslutna med inflammationer i däggdjur, säger genetikern Jack Juvik vid Illinois universitet och fortsätter:

broccoli-super-recept

– Vi behöver inflammationer i vår kropp eftersom det är ett svar på sjukdom eller skada, men det är också förknippat med initiering av ett antal sjukdomar. Om människors kostvanor består av en viss nivå av dessa föreningar kommer de ha mindre risk att drabbas av dessa sjukdomar.

Känner du att du har brist på idéer gällande broccoli-recept. Ta då del av vår underbara ost– och broccolisoppa som hjälper dig att bli av med resterna från midsommarbordet.

ost-broccoli-soppa

DH Recept: Krämig ost– och broccolisoppa

Ingredienser 8 portioner

  • 3 st broccolihuvud
  • 3 st gula lökar, finhackad
  • 3 msk matolja
  • 3 hekto västerbottenost
  • 1 hekto mild ost
  • 2 vitlöksklyftor, finhackad
  • 18 dl grönsaksbuljong
  • 6 dl mjölk (valfri)
  • 4 dl grädde (valfri)
  • 6 msk vetemjöl
  • Fin olivolja
  • Crème fresh
  • Persilja
  • Gräslök
  • Salt
  • Peppar

Gör såhär:

  1. Skär broccolin i små buketter. Skär bort den nedersta delen av stjälken och kasta. Skiva stjälken. Koka broccolin i valfritt, saltat vatten i cirka 2 minuter.
  2. Hacka löken och vitlöken. Fräs dem i matolja i en kastrull tills de att löken blivit aningen mjuk.
  3. Tillsätt sedan mjölk, grädde och buljong. Låt de få koka ihop på medeltemperatur i 3-4 minuter.
  4. Red av soppan med mjöl som spätts ut med lite vatten. Rör tills du känner att du fått en önskad konsistens.
  5. Häll ner den rivna osten och låt den smälta medan du rör i grytan.
  6. Skär broccolin i mindre bitar och lägg den i soppan. Smaka sedan av med salt och peppar alternativt lite chili om du vill få en hetta i soppan.

Garnering

  1. Hacka gräslök och persilja
  2. Lägg på en klick crème fresh på toppen, tillsammans med örterna och ringla olivolja över soppan. Strö över lite salt och peppar.
  3. Servera soppar het!

Smaklig måltid!

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 23 juni 2016, senast uppdaterad 12 juli 2016