Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 11 maj 2017

Sedan sensommaren 2016 har Folkhälsomyndigheten sett en kraftig ökning av antalet fall campylobacter-smitta främst orsakat av svenskproducerad färsk kyckling.

I februari meddelande en stor kycklinguppfödare att ett fel i en tvättanläggning var hittat och åtgärdat. Men antalet personer som smittats i Sverige verkar inte minska och ligger fortsatt över det normala jämfört med tidigare år.

Rapporterade fall med campylobacterinfektion i Sverige mellan 2014-2017, från Folkhälsomyndigheten.

Detta tyder på att det inte enbart var tvättanläggningen som orsakat utbrottet. Därför arbetar Folkhälsomyndigheten nu med andra ansvariga myndigheter för att hitta fler möjliga orsaker och för att förebygga att fler människor drabbas.

Läs Folkhälsomyndighetens råd för att undvika att bli smittad.

Vad är campylobacter?

Campylobacter är en tarmbakterie som förekommer hos många djurarter men framförallt fåglar. Smitta sprids framförallt via förorenade livsmedel och vatten. Inkubationstiden är normalt mellan en till tre dygn men kan vara upp till tio dagar. En infektion ger ofta kraftiga diarréer, ibland blodblandade, samt magsmärtor, illamående, kräkningar och feber.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 28 mars 2017, senast uppdaterad 11 maj 2017