Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 3 november 2016

Patienter som lider av MS får i många fall symptom som krampaktiga spänningar i muskler som leder till ofrivilliga ryckningar. Denna spasticitet beror på att hämmade signaler från hjärnan saknas, vilket leder till förhöjd aktivitet i muskler och senor.

Sativex är en munhålespray som lugnar nerverna i kroppen hos MS-drabbade som inte svarat tillfredsställande på annan medicinering mot spasticitet. Läkemedlet har visat kliniskt signifikanta förbättringar under inledande försöksbehandlingar hos dessa patienter.

I andra länder är substansen godkänd att användas för MS-patienter men även för de som lider av mycket smärta vid cancer, bland annat i Kanada.

Beslutet om att godkänna Sativex i Sverige slogs igenom för fem år sedan, trots stor debatt på grund av att det innehåller just drogen cannabis.

Skälen till att myndigheten nu inte vill att läkemedlet ska ingå i högkostnadsskyddet är att osäkerheten kring läkemedlet effekt är stor och att kostnaderna sett mot dess nytta är för höga, det skriver Läkemedelsvärlden.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 3 november 2016