Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 21 oktober 2020
Broderade äggstockar.

Hpv-virus är det som orsakar cellförändringar, vilket är mycket vanligt och läker oftast ut av sig självt. Men kan i vissa fall leda till cellförändringar.

Ett gynekologiskt cellprov kan förebygga livmoderhalscancer genom att tidigt upptäcka cellförändringar. Cellprovtagning erbjuds med tre till sju års intervall till alla kvinnor i Sverige mellan 23 och 64 års ålder.

I vissa landsting är det gratis medan andra tar upp till 200 kronor betalt. Från årsskiftet tas alla avgifter bort efter en överenskommelse mellan Vänsterpartiet och regeringen.

Så går cellprovtagning till

Cellprov från livmoderhalstappen tas med en plastskrapa och undersöks med mikroskop för att upptäcka cellförändringar som riskerar att utvecklas till livmoderhalscancer.

Omkring 80 procent av kvinnor i Sverige deltar redan i screeningprogrammet men två tredjedelar av de som drabbas av livmoderhalscancer deltar inte.

– När cellprovet och screeningen nu blir avgiftsfri hoppas vi att fler kvinnor deltar, säger Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson i Vänsterpartiet, till TT.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 20 september 2017, senast uppdaterad 21 oktober 2020