Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 5 oktober 2016

Forskare i Italien svarar på den gamla frågan om abstinens är viktigt inför en tävling eller match.

Forskare i Italien har kammat igenom alla tillgängliga studier på ämnet sex och sportprestation för att svara på den gamla frågan om abstinens är viktigt inför en tävling eller match.

Granskningen visar inga tecken på att sexuell aktivitet inför ett sportevenemang försämrar atleters prestation. I själva verket kan sex vara till nytta.

En studie som ingick i granskningen visade till exempel att kvinnliga maratonlöpare presterade bättre om de hade sex kvällen innan en tävling.

En kvinnlig fotbollsspelare skriker av lycka.

Kvinnliga maratonlöpare presterade bättre om de hade sex kvällen innan en tävling

En av forskarna bakom studien säger i ett pressmeddelande att resultaten tyder på att sexuell aktivitet kan ha en gynnsam effekt på sport prestation så länge det inte inträffar mindre än två timmar innan tävlingen.

Ett ignorerat ämne inom forskning

Forskarna är dock besvikna över hur lite forskning det finns på ämnet. Framförallt har forskning främst fokuserat på män. De menar också att en intressant vinkel för framtida studier är hur sexuell aktivitet påverkar atleter psykiskt och inte bara fysiskt.

Nu när myten om att abstinens är viktig inför matchen vill forskarna understryka att atleter inte ska skämmas för att ha sex kvällen innan. Då får vi helt enkelt hoppas att de 450 000 kondomer som delades ut till atleter under de Olympiska spelen i somras blev välanvända!

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 5 oktober 2016