Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 30 november 2016
Bilar som krockar, vilket kan leda till posttraumatisk stress för de som sitter i bilen.

Upptäckten kan avslöja nya sätt att behandla människor som lider av sjukdomar som posttraumatiskt stressyndrom och förstärker även en tidigare tanke – att det är möjligt att undertryck dåliga minnen genom sömn.

– Resultaten är av stort intresse för behandling av vanliga kliniska problem med oönskade minnen och minnen av traumatiska händelser som är de mest framträdande exemplen, säger Christoph Nissen vid Freiburg Medical Center University i Tyskland till New Scientist.

I studien fick 72 personer se ett flertal otäcka bilder som skapade olust. En och en halvtimme senare fick de se hälften av samma bilder och sedan aktivt jobba med att undertrycka minnet av de andra bilderna.

Slutligen ombands de att beskriva alla bilder då forskarna ville se om sättet att undertrycka ett dåligt minne fungerar bättre före eller efter sömn.

Deltagarna kämpade mest för att glömma de störande bilderna som de såg på den första dagen och försökte sedan undertrycka dem vilket innebär att sömn istället gör det svårare att radera dåliga minnen.

– Vi föreslår att människor försöker få ett dåligt minne att försvinna från huvudet så fort som möjligt, inte tänka på det, samt inte ”sova på det”, säger Yunzhe Liu, en av forskarna till studien vid Beijing Normal University i Kina.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 30 november 2016