Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 12 maj 2016

Det är redan känt att hormonet neurotensin släpps ut i tarmen när vi äter, speciellt fet mat. Men en studie vid Lunds universitet tillsammans med amerikanska forskare visar att möss som saknar detta hormon inte blir överviktiga trots att de äter en kost med mycket fett. De har nämligen en sämre förmåga att ta in fett från maten genom tarmen.

Uppföljande studier på människor i Malmö visade att personer som lider av fetma hade högre nivåer av neurotensin vilket pekar på att hormonet spelar samma roll hos oss som i möss. Personer som hade höga nivåer av hormonet i kroppen men ändå var normalviktiga hade två gånger så hög risk att utveckla fetma senare i livet.

En fördel på stenåldern

Förr i tiden kan det ha varit en fördel att ha genetiskt höga nivåer av neurotensin och lagra mer fett på kroppen. ”Det var en överlevnadsfördel på stenåldern när mat inte fanns tillgängligt hela tiden, men idag leder samma sak till fetma och relaterade sjukdomar” förklarar Olle Melander vid Lunds universitet.

hamburgare-med-tejp

Ett hormon som släpps i tarmen kan vara orsaken till att vissa blir feta och andra inte, även om de äter samma sak.

Hormonet är också kopplat till komplikationer av fetma som fettlever, diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Det kan bli möjligt att mäta neurotensin i framtiden för att förutspå fetma och ge individuella kostråd till de personerna. När vi bättre förstår hur neurotensin bidrar till eller orsakar fetma kan dessutom läkemedel riktas mot hormonet.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 12 maj 2016