Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 5 juli 2016

Ett av kroppens viktigaste stress-system kallas HPA-axeln. Det är ett system som reglerar produktionen och nivåerna av det viktiga stresshormonet kortisol. Kortisol är även viktigt för ämnesomsättningen så höga kortisolnivåer över lång tid anses kunna bidra till ansamling av fett.

Men om stresspåslaget är långvarigt kan det med tiden leda till en underaktivitet i stressystemet, med låga kortisolnivåer som följd.

bipolar-depression

Forskarna mätte kortisolnivåerna hos de deltagande efter de genomfört ett så kallat dexamethasone suppression test, som används för att upptäcka tidiga avvikelser i stressystemet.

Studien visade att patienter med bipolär sjukdom eller återkommande depressioner som har låga kortisolnivåer i större utsträckning än övriga patienter lider av:

  • Fetma
  • Blodfettsrubbningar
  • Metabolt syndrom

– Resultaten visar att kortisolregleringen har ett samband med fysisk hälsa hos personer med bipolär sjukdom eller återkommande depressioner. Vi behöver dock ytterligare kunskaper om dessa samband, säger en av Umeå universitets forskare Martin Maripuu.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 5 juli 2016