Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 3 oktober 2016
Man använder febertermometer

En speciell variant av en sockermolekyl i näsan kan förklara varför pneumokockinfektioner är vanligare bland människor än andra däggdjur. Det visar forskare från Karolinska institutet.

Bakterien S. pneumoniae är vanligt förekommande i näsorna på både vuxna och barn men är också den vanligaste orsaken till allvarliga infektioner som lunginflammation och meningit.

Socker i snoken

Slemmet i våra näsor innehåller en speciell sockermolekyl som finns i olika varianter i olika djurarter. Vi människor verkar ha en sockermolekyl som bakterierna tycker mycket om, de använder sig av den för energi. Den variant vi har gör att bakterierna överlever bättre i näsan och kan motstå attacker från våra immunsystem.

Möss som var genetiskt manipulerade att ha den mänskliga varianten av sockret visade sig vara mer känsliga för allvarliga infektioner.

Resultaten kan hjälpa att framställa bättre vaccin som skyddar mot flera pneumokockvarianter som alla livnär sig på detta socker, något som existerande vaccin inte klarar.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 1 september 2016, senast uppdaterad 3 oktober 2016