Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 3 januari 2017
Tjej som springer på löpbandet.

Det är ofta enklare att lista sina nyårslöften än att fullfölja dem, vilket ofta resulterar i besvikelse eller minskad tro på sig själv.

Träning är ett av våra vanligaste nyårslöften som brukar involvera att man vill gå till gymmet oftare eller för första gången. Men varför är det så svårt att hålla träningsgnistan vid liv?

Forskare tror nu att de flesta människor som inte kan hålla sig till sitt träningsschema under en längre period har fel eller brister i sina dopaminreceptorer, alltså de receptorer som skickar lyckosignaler till hjärnan. Det skriver Business Insider.

– Vi vet att fysisk aktivitet är kopplad till den allmänna hälsan, men det är inte lika känt varför människor och djur med fetma blir mindre aktiva, säger studiens huvudförfattare Alexxai Kravitz och fortsätter:

– Det finns en allmän tro att feta djur inte rör på sig så mycket på grund av att kroppen blir extra jobbig att bära och därmed får ett fysiskt handikapp. Men våra resultat visar att det inte förklarar hela historien.

Alexxai Kravitz har tidigare studerat Parkinsons sjukdom och när han började jobba inom ämnet fetma för några år sedan slogs han av hur identiskt feta möss och möss med Parkinsons agerade. Baserat på denna observation antog han att anledningen till varför möss var inaktiva helt enkelt berodde på ett fel en störning i dopaminsystemet.

Framtida forskning väljer nu att fokusera på hur ohälsosamt ätande påverkar dopaminsignalerna. Forskare kommer även att titta på hur snabbt möss återhämtar sig till sina normala aktivitetsnivåer när de börjar äta en hälsosam kost och därmed går ner i vikt.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 3 januari 2017