Ingrid Lund
Senast uppdaterad 10 oktober 2016
En cykel står parkerad i ett höstlandskap.

Under oktober månad är du förmodligen som smalast under året.

Över 3000 personer från USA, Tyskland och Japan har deltagit i en studie som undersökt viktförändringar under ett år. Alla deltagare använde en trådlös våg som automatiskt sparade data i ett moln varje gång de ställde sig på vågen.

Resultaten visar att vi är som smalast efter sommaren, i slutet av september och början av oktober.

Med jul och nyårsfirande i december lägger vi på oss ordentligt, och har som bredast runt midjan i början av januari.

Troligen med hjälp av nyårslöften går vi ned kraftigt i vikt under januari men det tar flera månader att få helt bukt på jul-kilona. Inte förrän i mars kom deltagarna tillbaka till en stabil viktkurva, sen kom en till topp i viktuppgång runt påsk.

Skrota nyårslöftet – Testa ”oktoberlöftet”

En av forskarna bakom studien rekommenderar därför att strunta i ett nyårslöfte för att bli av med kilona när du väger som mest. För att hålla en jämnare vikt året om kan det vara värt att göra ett ”första oktober-löfte” och istället försöka fortsätta hålla kilona borta när du är som smalast.

viktkurva-japan-usa-tyskland

Som mest ökade deltagare i vikt vid jul- och nyårsfirande.

Resultaten visar en viss skillnad mellan länder beroende på lokala helgtraditioner. Till exempel firas ”den Gyllene veckan” i Japan i slutet av april, som inkluderar fyra viktiga helgdagar och syns som en rejäl topp i viktkurvan just bland japanska deltagare i studien.

Deltagare i denna studie representerar nog en relativt hälsomedveten del av befolkningen, som till exempel lägger mycket pengar på en dyr trådlös våg i hemmet. Därför var viktökningen i snitt som mest 0,8 kg bland deltagare i Tyskland. Men forskare bakom studien menar att eftersom en trend ändå kunde synas bland dessa deltagare är det säkert ännu tydligare bland hela befolkningen.

Ingrid Lund
Publicerad 10 oktober 2016
Källor:

New England Journal of Medicine