Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 5 december 2016
En skål med nötter på julbordet. Bland annat valnötter som är bra att äta en näva av varje vecka.

Genom att slå ihop resultat från 29 olika studier som handlar om just kopplingen mellan nötter och hälsofaktorer har forskare kunnat se tydliga positiva effekter.

Nötter innehåller hög mängd av fibrer, magnesium och fleromättat fett, vilket enligt forskarna skulle kunna förklara dessa positiva effekter.

Däremot kan en sådan här studie egentligen inte säga något om orsakssambanden mellan nötter och bättre hälsa. Det skulle kunna vara så att människor som regelbundet äter nötter också rör på sig mer och lever ett i övrigt hälsosammare liv.

För att se hela rapporten, klicka här.

Det här innehåller dina julnötter:

  1. Pekannöten är full av mineralet zink, vilket är viktigt för kroppens ämnesomsättning. Men också thiamin, och magnesium. Den innehåller mest antioxidanter av alla nötter, är det bruna skalet kvar- ännu mer antioxidanter.
  2. Pistagenöten är en mättande nöt då den innehåller väldigt mycket fibrer och proteiner. Utöver det är den full av kalium som behövs för muskel- och nervcellernas funktion, samt hjälper till att reglera hjärtrytmen och blodtrycket. Den innehåller även thiamin och niacin, och har goda hjärt- och kärlskyddande egenskaper.
  3. Valnöten är en viktig nöt om du är dålig på att äta fet fisk då den innehåller höga mängder av omega 3-fettsyror. Den är en viktig beståndsdel av hjärnan, och eftersom 100 gram valnötter innehåller 7,5 gram omega 3 ger den mer än de allra flesta feta fiskar. Här får du också i dig mycket B6-vitamin som behövs för ämnesomsättningen och bildandet av röda blodkroppar, men även magnesium.
  4. Mandeln (som egentligen är en stenfrukt) är perfekt som nyttigt och smalt mellanmål. Den är full av järn, magnesium och kostfibrer, men också E-vitamin som stärker ditt immunförsvar.
  5. Jordnöten innehåller niacin, som behövs för kroppens ämnesomsättning, DNA och är avgörande för hormonproduktionen. Liksom proteiner, får du här i dig de starka antioxidanterna E-vitamin och resveratrol (sägs skydda mot Alzheimers), men också magnesium och thiamin.
  6. Hasselnöten är full av magnesium, kalium och E-vitamin som stärker kroppens immunförsvar och medverkar till bildandet av kroppens könshormoner. Det behövs inte mer än 30 gram hasselnötter för att täcka hela kroppens behov av vitaminet. Dessutom innehåller den betasitosterol som har en kolesterolsänkande effekt.
Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 5 december 2016