Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 13 oktober 2016
Planeten mars

Det här är "inte positiva nyheter för astronauter" säger en av forskarna bakom studien.

Vid NASAs laboratorier har försöksdjur utsatts för strålning med partiklar liknande de i yttre rymden.

Resultat från dessa studier visar nu att strålningen kan ge skador på det centrala nervsystemet som kan leda till minnessvårigheter, ångest, depression och sämre beslutsfattande förmåga. Skadorna kan dessutom hålla i sig och försämras över lång tid.

”Inte positiva nyheter för astronauter”

Sex månader efter strålningstester kunde forskare se avsevärt höga nivåer av inflammation och skada på hjärnceller i djuren. Försöksdjuren presterade dessutom sämre vid test på inlärning och minne.

Hjärncellernas kopplingar var försvagade vilket hämmar de signaler som skickas mellan celler i hjärnan och nervsystemet. Dessutom märkte forskargruppen att strålning påverkade en process i hjärnan som styr rädsla och hur vi klarar att hantera skrämmande händelser. Ångest är en effekt av att stänga av denna process.

– Det här är inte positiva nyheter för en astronaut som ska på en två till tre års resa till mars, säger Charles Limoli, en av huvudförfattarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Astronauter som arbetar på den internationella rymdstationen är lyckligtvis inte utsatta för den typ av strålning som kan drabba astronauter påväg till mars då rymdstationen är skyddad av jordens magnetfält.

Bråttom att hitta en lösning

Några lösningar har föreslagits, som extra skydd eller skärmar kring delar av rymdfarkosten men partiklar kommer ändå kunna ta sig in menar forskare bakom studien. Nu arbetar gruppen på förebyggande läkemedel som kan skydda hjärnceller.

Men snart är det bråttom. I en krönika till CNN skriver USAs president Barack Obama själv att målet är att skicka människor till mars senast under 2030-talet.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 11 oktober 2016, senast uppdaterad 13 oktober 2016