Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 27 januari 2017

Laxodlingar i Norge och Skottland, två av världens största exportörer, har attackerats av laxlöss. Sammanlagt tog lössen död på 6 procent av laxbefolkningen i Norge förra året.

Inte bara det, även Chiles laxodlingar har drabbats av en giftig alg som förmodligen blomstrat upp på grund av varmare temperaturer. Där har över 23 miljoner lax gått förlorade, motsvarande 25 procent av Chiles produktion.

Sammanlagt innebär det att världens laxproduktion minskade med 8,7 procent på ett år enligt Financial Times, därav en prisökning.

Hotar även vildlax

Att odla lax är ett billigt sätt att möta efterfrågan från konsumenter som vill åt de hälsosamma fetterna i lax. Trots säkerhetsåtgärder kommer lössen ändå åt laxen. Speciellt utsatt är Norge eftersom de har relativt stora laxodlingar. Dessutom finns det tecken på att lössen börjar bli resistenta mot behandling.

Lössen kan överleva upp till tre veckor utan att vara fästa vid en fisk vilket experter menar också innebär ett hot för vildlax om lössen sprider sig från odlingar.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 27 januari 2017