Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 5 maj 2017

Personer med blodgrupp O kan ha lägre risk för hjärtattack enligt en ny meta-analys av 11 tidigare studier på hjärt- och kärlsjukdom. I studierna har sammanlagt 1,3 miljoner människor deltagit.

Resultaten visar att personer med icke-O blodgrupp, alltså alla andra blodgrupper, har 9 procent högre risk för hjärt- och kärlsjukdomar som hjärtsvikt och blodpropp men speciellt hjärtattack.

Varför en viss blodgrupp är kopplat till hög eller låg risk för hjärt- och kärlsjukdomar är ännu okänt men ytterligare studier har påbörjats för att få en bättre förståelse för mekanismerna.

Tidigare studier har dock visat följande, vilket kan ge en förklaring:

  • Personer med icke-O blodgrupp har högre koncentration av ett ämne i kroppen som hjälper att levra blodet, något som även kopplats till ökad risk för blodpropp.
  • Personer med icke-O blodgrupp, speciellt A, har högre kolesterolvärde.
  • Personer med icke-O blodgrupp har högre nivåer av inflammatoriska ämnen som är kopplade till sämre prognos vid hjärtsjukdom.

– I framtiden bör blodgrupp vara en del av riskanalysen för förebyggande insatser mot hjärt- och kärlsjukdom, tillsammans med kolesterolvärden, ålder, kön och blodtryck. Det kan vara så att personer med A-blodgrupp bör ha en lägre behandlingströskel för blodfetter och högt blodtryck, till exempel säger Tessa Kole, huvudförfattare bakom den senaste studien, i ett pressmeddelande.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 2 maj 2017, senast uppdaterad 5 maj 2017