Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 1 mars 2017

Omkring 70 procent av valnötters fettinnehåll består av hälsosamma, fleromättade fettsyror.

Fertila möss som fick 20 procent av sitt dagliga kaloriintag från valnötter visade förbättrad spermiemotilitet och form jämfört med möss som åt en standardkost. Spermiers rörelsekapacitet och utseende är två faktorer som avgör spermiers kvalitet vilket i sin tur påverkar fertilitet.

Mössens valnötsintag motsvarar omkring 75 gram valnötter per dag för en människa. Det är ännu oklart om valnötter har samma effekt i människor men tidigare studier har visat att samma mängd valnötter innehåller näringsämnen som är viktig för spermiefunktion i män.

Valnötter – rik på nyttiga fetter

Forskare bakom studien menar att valnötter kan förbättra spermiekvalitet genom att minska nedbrytning av fetter som utgör spermiernas yttre skal. Omkring 70 procent av valnötters fettinnehåll består av hälsosamma, fleromättade fettsyror.

För att bekräfta resultaten krävs fortsatta studier i människor som sträcker sig över en lång tid. Det återstår även att se hur en valnötsberikad kost kan påverka framtida födslar.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 1 mars 2017