Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 10 juni 2016
photo-1454430690613-c5fbdb397f65

En ny serie experiment visar att vår mobilkamera faktiskt får oss att njuta mer av vad vi gör och ser (eller äter).

Ständig tillgång till en kamera genom mobilen har gjort det möjligt att dokumentera i princip alla händelser i livet. Det kan vara stora händelser som bröllop eller en födsel men även små saker som dagens lunch eller resan till jobbet på tunnelbanan.

Man kan tro att det konstanta fotograferandet gör att vi inte insuper upplevelsen och går miste om världen omkring oss. Men en serie experiment från USA visar att vår mobilkamera faktiskt får oss att njuta mer av vad vi gör och ser (eller äter).

Här är några exempel från studien

  • I ett experiment fick deltagare stiga ombord olika sightseeingbussar i Philadelphia. Den ena bussen tillät inga kameror medan den andra bussen uppmuntrade deltagarna att ta bilder. De som tog bilder njöt mer av upplevelsen och kände sig mer engagerade under turen.
  • Under ett museibesök spenderade deltagare som tog bilder mer tid vid varje föremål och var mer nöjda efter besöket än deltagare som inte fick ta bilder.
  • Personer som tog minst tre bilder av sin måltid innan de åt tyckte mer om sin mat än de som inte tog bilder.

Enligt forskarna är det inte själva fotograferingen som gör att vi njuter mer av våra upplevelser men planerandet som ligger bakom. Det gör oss mer engagerade och intresserade av vad som händer i livet och vardagen. Därför fungerar det lika bra att ta ett mentalt foto för att minnas en fin stund. Men att spela in absolut allt som händer dig med till exempel en GoPro skulle inte ha samma effekt.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 10 juni 2016