Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 13 mars 2020
Person mäter vilopulsen på en annan person

Placera pek– och långfinger på handleden precis under tummen så att du kan känna pulsen. Använd en klocka för att räkna antalet slag under 30 sekunder och dubbla det sedan för att få reda på hur många slag som sker per minut.

– I vissa fall kan en lägre vilopuls innebära en högre grad av fysisk kondition, vilket är associerat med färre fall av händelser som hjärtinfarkt, säger Jason Wasfy, läkare för kvalitet och analys vid Harvards University och fortsätter:

– Däremot kan en hög vilopuls vara ett tecken på en ökad risk för hjärtinfarkt.

Forskning har funnit att en vilopuls nära toppen av en 60 till 100 intervall kan öka risken för hjärt-kärlsjukdom och även tidig död. De har även upptäckt att ju högre vilopuls man har, desto mer sannolikt är det att en person dör i förtid.

En vilopuls mellan 81 och 90 dubblade risken att dö i förtid. Medan en vilopuls på 90 eller högre tredubblade den.

De med för låg vilopuls kunde istället uppleva tillfällig yrsel eller trötthet. Det kan bero på att hjärtats elektriska signaler inte förs över på rätt sätt och i dessa fall är det bäst att uppsöka läkare.

Kontrollera din vilopuls tidigt och ofta

Jason Wasfy rekommenderar att man borde kontrollera sin vilopuls några gånger i veckan och vid olika tidpunkter på dagen. Tänk på att pulsen kan påverkas av många olika faktorer, bland annat stress och ångest, cirkulerande hormoner och läkemedel såsom antidepressiva och blodtrycksmedicin.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 21 december 2016, senast uppdaterad 13 mars 2020