Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 12 maj 2016
  1. Röker du? Rökning är den absolut största riskfaktorn att dö i förtid. En studie i PLoS Medicine har jämfört personer som påverkas av en eller flera riskfaktorer samtidigt. De visar att riskfaktorer är interaktiva, de samarbetar för att skapa den perfekta stormen. Alltså är två riskfaktorer farliga i sig men tillsammans blir de ännu värre.
  2. Hur mycket alkohol dricker du i veckan? Hög alkoholkonsumtion i sig ökar inte risken att dö i förtid särskilt mycket men om du också är rökare tredubblar risken att dö i förtid.
  3. Hur mycket sover du om nätterna? I kombination med rökning och alkoholkonsumtion gav sömnbrist en fem gånger ökad risk att dö i förtid.
  4. Hur lång är din arbetsvecka? En studie i USA har följt 2000 personer och deras arbetsvanor i 25 år. Sammanfattat visar de att varje extra arbetstimme i veckan leder till 1% ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar som högt blodtryck, stroke och hjärtinfarkt. Ju fler timmar i veckan du jobbar desto högre är risken att du får en hjärtattack. Se faktarutan för att se hur stor ökad risk du har baserat på dina arbetstimmar.

För att leva ett långt och sunt liv är inget råd bättre än att sluta röka. Det är inte så lätt att säga till en person att arbeta mindre men forskare understryker att om du är en person som måste arbeta långa dagar är det viktigt att inte låta till exempel sömnen nedprioriteras eller slarva med kosten.

simberg_garden_of_death

The Garden of Death, Hugo Simberg

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 11 april 2016, senast uppdaterad 12 maj 2016