Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 31 augusti 2016

Det finns åtminstone 17 000 människor som överlevt Ebola och många av dem beskriver att de lider av kvardröjande symptom. 60 procent har fått ögoninflammation (uveit)  och två tredjedelar rapporterar neurologiska problem som sömnlöshet och minnesförlust.

För mig är inte Ebola över. Det är inte det.

Nu finns det även bevis som säger att överlevande fortfarande bär på det aktiva viruset i deras kroppar, på platser som i inre ögat eller testiklarna. Där kan antigener överleva och sprida det vidare till andra människor då immunförsvaret inte är lika uppmärksam för inkräktare i dessa områden.

Överlevande skulle – med andra ord – potentiellt kunna vara en källa till ett nytt utbrott.

ebola

Om en överlevare inte får behandling för de virus som fortfarande kan befinna sig i ögon eller testiklar, är det näst intill omöjligt få viruset att hitta en väg ut från dessa områden. Men det finns mer tillgängliga områden av kroppen där viruset kan leva vidare oupptäckt.

Smittar vid sex

En annan studie som gjorts i Sierra Leone och som publicerats av New England journal of medicine, säger att viruset kan överleva i sperma och överleva i minst nio månader. När den överförs till en sexuell partner kan till och med sjukdomen utlösas, inte bara ligga latent hos partnern.

Forskare erkänner nu att Ebola-stigmat kan bli svårare än HIV-stigmat att bekämpa. En person som lever med HIV upplever aldrig svett, tårar och kräkningar samt förmågan att snabbt kunna döda andra människor.

– För mig är inte Ebola över. Det är inte det. Vad vi måste lära oss är att leva med det som finns kvar. Människor lider fortfarande, antingen på grund av det ihållande viruset eller rädslan för det. Vad som avbrutits är transmissionskedjan i samhället. Den del av kriget är över. Men Ebola är fortfarande kvar, säger Eugene Richardson, forskare vid Standford University till Foreign Policy.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 14 juli 2016, senast uppdaterad 31 augusti 2016