Sedan september har ett Ehec-utbrott spritt sig över Sverige, sammanlagt 26 personer har drabbats. Ett flertal barn har även drabbats av den allvarliga följdsjukdomen HUS som kan slå ut njurarna och ge kroniska besvär.

Utbrottet avtog framemot november förra året men i februari i år dök flera nya fall upp.

Efter en omfattande utbrottsutredning av Livsmedelsverket, Folkhälsomyndigheten, Statens veterinärmedicinska anstalt och Jordbruksverket är slutsatsen att alla smittade personer i Sverige kommit i kontakt med köttfärs av nötkött från ett svenskt slakteri.

Nötfärsen har producerats vid ett och samma slakttillfälle och sedan sålts i både färsk och fryst form.

Slakteriet i fråga har enligt Livsmedelsverket vidtagit flera åtgärder för att undvika smitta sedan utbrottet.

Råd om tillagning av nötfärs

Bakterier (Ehec) som förorenar kött lever oftast på ytan av köttbiten. Därför räcker det att steka en bit kött ordentligt på ytan för att ta död på bakterierna. Men när köttet mals till färs blandas bakterierna in i köttet. Därför bör till exempel hamburgare gjort på nötfärs ätas helt genomstekt för att undvika att smittas.

Fler tips från Livsmedelsverket:

  • Smaka inte på rå köttfärs
  • Använd olika skärbrädor och knivar till rått kött och grönsaker
  • Tvätta händerna noga efter att du tagit i rått kött