Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 2 november 2016
Kossor på en äng.

Forskare i Australien har gjort en enastående upptäckt. Genom att tillsätta sjögräs i foder kan metangasutsläpp från kossor och får minska med upp till 70 procent.

Algen Asparagopsis taxiformis har använts i forskningsstudien och har visat sig stoppa produktionen av metangas i magen och förhindrar därmed att gasen släpps ut i atmosfären när djuren rapar. Idag står boskapsdjur för omkring 44 procent av metangasutsläpp i världen och det kommer till 90 procent från deras rapar, resten från fisar.

Motsvarar Indiens koldioxidutsläpp i 36 år

En minskning av utsläpp med 70 procent innebär ungefär 2,2 gigaton metangas varje år vilket motsvarar hela Indiens produktion av koldioxid varje år. Men metangas är en mycket potent växthusgas. Den har 36 gånger större påverkan på klimatförändring än koldioxid. Alltså kan man säga att det skulle motsvara hela Indiens produktion av koldioxid i 36 år.

Forskare visade att alger enbart behöver utgöra två procent av djurens foder för att ha effekt. Det är ytterst lite för varje enskilt djur men blir tillslut en enorm mängd sett till antalet boskapsdjur över hela världen. Här kan du läsa mer om hur svenska bönder tar sig an algodlingsmarknaden.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 2 november 2016