Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 10 februari 2017

Omega-3 i fiskolja bromsar den inflammatoriska reaktion som orsakar astma visar en ny studie från USA.

I studien samlades blod från 17 patienter med astma för att jämföra med blod från friska personer. Forskare tog sedan vara på immunceller från blodet och utsatte dem för omega-3 fettsyror från fiskolja.

Resultaten visar att behandlingen var effektiv i mer eller mindre utsträckning för alla patienter eftersom nivåerna av antikroppen IgE, som orsakar allergiska reaktioner och astmasymptom, minskade.

Vanlig astmamedicin motverkar effekten

De flesta patienter som deltog i studien använde sig av någon form av behandling för astma, antingen en astmainhalator eller steroider i tablettform. De patienter som tog kortikosteroider i tablettform drog inte lika stor nytta av fiskolja, något som förvånande forskarna.

Steroider är oftast mycket effektiva för att behandla astma men verkar också dämpa kroppens egen förmåga att bekämpa astma-relaterade inflammationer, och kan motverka den positiva effekten av fiskolja.

Studien visar att omega-3 kan bromsa inflammation utan att hämma kroppens egna immunsystem. Men forskare bakom studien påpekar att den fiskolja som använts i studien är av mycket hög kvalitet och varnar att alla sorters fiskolja eller kosttillskott som finns att köpa i butik inte alltid har samma kvalitet. Omega-3 finns det också gott om i livsmedel som linfröolja, lax, tonfisk, ansjovis och valnötter.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 10 februari 2017