Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 2 december 2016

Vaginal ring från IPM skyddar mot HIV-infektion. Bild på ringen av Andrew Loxley.

I en fas-3 studie visar sig vaginalringen från IPM förebygga HIV infektion genom att utsöndra det antivirala läkemedlet dapirivine. Studien är publicerad i den prestigefyllda tidskriften New England Journal of Medicine.

Över 4000 kvinnor har deltagit i två stora studier som undersökt effekten av ringen. Efter en månads användning minskade antalet infektioner med 31 procent totalt. Men bland kvinnor över 21 år minskade infektioner med över 50 procent. För att få bäst effekt ska ringen användas noggrant och regelbundet vilket äldre kvinnor i studien var bättre på. Vid perfekt användning minskade HIV-smitta med 75 procent.

Nästa steg för forskare bakom studien är att utveckla en ring som kan verka i tre månader istället för en. Det finns även möjlighet att ta fram en kombo-ring som skyddar mot HIV och förebygger oönskad graviditet.

Enligt Världshälsoorganisationen WHO är 37 miljoner människor i världen infekterade med HIV idag. Mer än hälften är kvinnor och majoriteten bor i södra Afrika. Där är risken att smittas fyra gånger högre för kvinnor än män.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 2 december 2016