Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 3 oktober 2016

Forskare vid KTH har tagit fram en ny teknik för att patienter ska kunna ta blodprov själva i hemmet.

Den nya tekniken kommer i formen av ett kort, ungefär lika stort som ett kreditkort och heter Microfluidic DBS Card.

För att ta ett blodprov behöver patienten bara sticka sig i fingret och samla blod på kortet. Sedan skickas det med post till sjukhus för analys. Processen liknar den för diabetespatienter som sticker sig i fingret för att göra en blodsockermätning.

Kortet innehåller ett chip för exakta resultat

Att ta blodprov med ett stick i hemmet och dutta på papper är en metod som funnits länge, till exempel vid PKU-test på nyfödda barn går till så. Men det som är speciellt med det nya kortet är att små inbäddade chip samlar och begränsar mängden blod som sugs upp. På tidigare pappersprov sprids blodet lätt ut och det kan göra analysen svårare. Med chip kortet menar forskare att analysen blir mer effektiv och exakt.

gabriel-lenk-2

Gabriel Lenk, forskarstuderande vid KTH.

–Vår projektplan har som mål att nå våra första kunder inom arton månader, säger Gabriel Lenk, forskarstuderande vid KTH och en av de som jobbat med att utveckla tekniken.

Metoden kommer bli speciellt användbar för patienter som behöver ta blodprover ofta, som till exempel personer med epilepsi eller de som genomgått en organtransplantation. För dem innebär det färre resor till sjukhuset och med mindre personal som tar vanliga blodprover görs även besparingar för sjukvården.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 2 september 2016, senast uppdaterad 3 oktober 2016